Joulun juustot ja kielletyt herkut

Blogipostaukseen on pitkään ja huolella kypsytelty joulupöydän aatelia. On aika tuoda juustolautanen esiin. Mistä on joulun juustotarjotin tehty? Mitkä ovat vakiovieraita, mitkä vaihtoehtoja? Myös kielletyn herkun makuun päästään, kun postauksessa esitellään kaikkien aikojen forbidden snack, joka on tuplasti jouluinen. Lähdetään höyläämään!

Juustotarjotin ei itse asiassa ole aivan keskeisintä sisäpiiriä suomalaisessa jouluruokaperinteessä. Jos tärkeimmät elementit keskittyvät kinkun, rosollin ja muiden vaihtamattomien ruokalajien muodostamaan keskiöön, tulevat juustot tietenkin kakkoskehällä. Joulupöytä voidaan siis ilmankin koostaa, eikä juustojen valitsemiseen sinänsä kaikille liity mitään suoraa kytköstä jouluun, mutta kuitenkin ja tästä huolimatta juustot löytävät tiensä aivan todella moniin joulutarjoiluihin. Kyse on jutusta, joka ei voi mennä pieleen.

Juustojen tarjoaminen ei siis mene pieleen jouluna, mutta kyseessä on kyllä varma valinta muutenkin! Perinteisesti juustot nautitaan pääruuan ja jälkiruuan välissä, eli niille on paikkansa kaikenlaisilla päivällisillä. Mikäli ohjelmaan kuuluvat viinit, ovat erilaiset juustot luonnollisesti ilmeinen parivaljakko niiden kanssa. Itse asiassa tämä makujen paritanssi tuottaa herkullisia lopputuloksia hyvinkin erilaisten viinien kanssa.

juustoja

Jos juustot sulavat suuhun ja sulautuvat niin näppärästi lähes kaikkiin tarjoiluihin, miten niiden kanssa voisi ilmentää juuri joulun henkeä? Onko tähän oikeita vastauksia? Sääntöjä sentään ei kannata ryhtyä kirjaamaan, koska niitä näin herkulliseen yhdistelyyn on vaikea muodostaa, mutta muutama vinkki voidaan jälleen napata korvan taakse! Olemme selvittäneet, miten juustolautasen suhteen voi tehdä jouluisia valintoja, ja tässä ovat tämänkertaiset suositukset.

Kotijuusto eli piimäjuusto

Kotijuusto on ehdoton jouluvinkki, josta aloittaa tarjottimen laajentaminen. Kyse on erityisesti länsisuomalaiseen perinteeseen kuuluvasta juustosta, jossa on vahva kotona tekemisen henki. Kyse onkin ns. piimäjuustosta, jota on siis mahdollista tehdä itse. Askartelun ja käsillä tekemisen mahdollisuus kohottaa juuri kotijuuston joulun ehdottomaksi ykköseksi, ja vaikka sitä ei itse tekisikään, säilyy mukana vahva annos kotimaista käsityöperinnettä, muodossa tai toisessa.

Leipäjuusto

Mitä perinteisimpään suomalaiseen maaseudun kuvaan on kuulunut myös leipäjuusto. Kyseessä on herkku, jota aikoinaan on nautittu hyvinkin kaikenlaisten juhlien yhteydessä. Leipäjuuston tunnusmerkki on tietenkin sen hampaissa nariseva koostumus, ja sitä voidaan nauttia vaikkapa hillojen kanssa. Juuri naseva suutuntuma tekee siitä laittamattoman ehdokkaan joulun juustotarjottimelle, joka saa tästä osallistujasta kertaheitolla kosolti lisäkaraktääriä!

Pippurijuustot

Pippurijuustot eri muodoissaan tarjoavatkin jouluherkkujen shoppailuun vähän lisähaastetta, sillä valikoima on viime vuosina harmillisesti vähentynyt. Mikäli tätä lajia on mahdollista metsästää ostoskoriin, kannattaa pippurijuustojahtiin kyllä lähteä, sillä sopivasti potkua tarjoava maku sopii oivalliseksi välipalaksi jouluyön kinkkuhetkien lomaan. Sinapin ja lihan yhdistelmä suorastaan odottaa pippurijuuston välisoittoa.

Sinihomejuusto (ja piparkakut)

Homejuustoilla ei myöskään pieleen voi mennä, mutta joulupöydässä sinihomejuustolla on syntistäkin syntisemmän herkun leima. Kyllä vain, niin oudolta kuin se kuulostaa, maistuu tiukka sinihome hyvältä makean piparkakun päällä. Ja eihän se kuulosta lainkaan oudolta, jos tiedät, mistä on kyse!  Kyse ei ole mistään salaisuudesta, vaan sinihomejuuston ja pipareiden yhdistelmä on jo niin ikoniseksi kasvanut yhdistelmä, että tämä pitäisi julistaa osaksi kulttuuriperintöä! Ei muuta kuin viipaletta piparin niskaan.

Viimeinen vinkintynkä koskee viinejä, tai oikeammin sitä, että jos viinit eivät ole oma juttu, mutta jouluoluelle löytyy kosolti rakkautta, muista tämä: juustoja voi aivan perinteisesti nauttia myös oluiden kanssa. Itse asiassa osan juustoista sanotaan resonoivan vielä paremmin oluen makumaailman kanssa. Mutta tästä päästäänkin jo toiseen tarinaan, johon syöksytään jouluneule viuhuen eri kerralla…


You may also like

Näytä kaikki
Example blog post
Example blog post
Example blog post