Eriskummallisia jouluperinteitä maailmalla

Kun oikein pohditaan, löytyy erikoisia perinteitä tietenkin omastakin takaa. Jotkut pukeutuvat tietysti jouluneuleisiin ja tonttulakkeihin, mutta niinkin vanhoja perinteitä kuin nuutinpäivää tai lipeäkalaa näkee edelleen. Eikä joulupuuron manteli tai joulusaunakaan ole menettänyt merkitystään. Mutta millaisia tarinoita maailmalta löytyy? Lähdetään ottamaan selvää!

Kiinassa annetaan sellofaaniin käärittyjä omenoita.

Emme ole ainoita erikoisten perinteiden vaalijoita. Maailman toisilta kolkilta löytyy vähintään yhtä ainutlaatuisia juhlimisen tapoja. Esimerkiksi Kiinassa tavataan antaa lahjaksi sellofaaniin käärittyjä omenoita joulun aikaan, mikä onkin varsin kiinnostavaa ottaen huomioon, etti Kiina ole erityisen uskonnollinen maa kristitystä näkökulmasta. Eikä jouluakaan vietetä samalla tavalla kuin meillä - ainakaan samoissa määrin.

Australiassa joulunvietto on osa uimarantojen elämää.

Ei ole mikään yllätys, että Australiassa Petteri ja muut porot on vaihdettu kenguruihin. Onhan se tavallaan kätevämpääkin, mutta meille pohjoisen asukeille rantoja pitkin loikkiva valjakko kuulostaa vähintäänkin oudolta. Juuri näin homma kuitenkin toimii Australiassa, koska joulu osuu juuri keskelle sitä vuodenaikaa, joka eteläisellä pallonpuoliskolla on kesä (ja joulua viettävät koululaisetkin ovat kesälomalla). Australialaiset eivät siis istu sisällä takan ääressä glögiä nauttien vaan lähtevät rannoille uimaan ja grillaamaan.

xmas

Yksi huomattavan erikoinen joulunviettokaava on peräisin Arizonasta. Phoenixin lähellä sijaitseva ammuntayhdistys ryhtyi nimittäin tarjoamaan joulukortteja muutoin perinteisin hahmoin, paitsi että kuvissa kaikki ovat aseistautuneita. Tästä tuli niin suuri hitti, että muutkin yhdistykset lähtivät mukaan, ja nykyisin Arizonalaiseen joulukuvitukseen kuuluu raskas aseistus. Tämäkään tuskin menisi läpi meillä!

Islannissa kurittomat lapset saavat perunoita joulusukkiinsa ja Espanjassa kaupat kilpailevat siitä, kenellä on esillä kaikkein kaunein seimiasetelma. Usein mukana on eläviä hahmoja, joita esittävät tähän erikoistuneet näyttelijät.

Irlannissa juhlitaan myös neuleissa

Myös kaikilla irlantilaisilla on jouluneule kaapissaan. Joka vuosi muutama päivä ennen joulunviettoa kaikki tapaavat kaupungilla kunnon juhlinnan merkeissä - ja jouluneule on pakollinen varuste. Irlantilaiset itse käyttävät nimitystä “ugly christmas sweaters”, ja siksi meilläkin puhutaan rumista jouluneuleista, vaikka monen silmissä kyse on lopulta hienoista ja hauskoista puseroista.


You may also like

Näytä kaikki
Example blog post
Example blog post
Example blog post