Joulujakson paikka

Blogissamme jo aiemmin esitelty Mariah Careyn jouluhitti, vanha kunnon All I Want For Christmas Is You, on vain yksi esimerkki popkulttuurin flirttailusta joulunvieton suuntaan. Jouluista musiikkia ovat vuosien saatossa julkaisseet monet muutkin stadionluokan esiintyjät, esimerkiksi The Killers ja Lynyrd Skynyrd. Samanlaiset heittäytymiset kuuluvat tietysti myös television maailmaan. Hypätään siis perään, ja tempaistaan nopea katsaus televisiosarjojen joulujaksojen maailmaan!

Sinänsä on mitä luontevinta, että ruudun pariin päädytään taas, voidaanhan jouluneulemuodin aloittajaksikin nimetä legendaarinen The Cosby Show. Jouluneuleet liittyvät varsin kiinteästi myös erilaisten sarjojen joulujaksoihin, ja ne ovatkin varmasti yksi selkeimmistä tämän kaltaisten erikoisjaksojen tuntomerkeistä. Hyvänä esimerkkinä todellisen ugly christmas sweater -kattauksen ovat tarjonneet Moderni perhe -sarjan sesonkijaksot, joita on vuosien ja kausien aikana kerääntynyt plakkariin kunnioitettava määrä. Mikäli poukkoilevista juonenkäänteistään tunnettu sarja ei ole tuttu, kannattaa ainakin jouluextrat ehdottomasti katsoa.

televisio

Nollarifanit ja vuosituhannen alussa nuoruuttaan viettäneet saattavat muistaa todellisen joulujaksojen kuninkaan The O.C. -sarjan The Best Chrismukkah Ever -episodin. Siinäkään ei jääty jouluneuleista paitsi. Siinä sivussa esitellyksi tuli yksi jos toinenkin kutkutteleva jouluinen musiikkikappale, mutta raikkaiden indihittien täyttämässä sarjassa tämä ei tietenkään ole yllätys. Nykysin nuorekkainta – mutta miksei varttuneempaakin – katsojakuntaa tosin puhuttelee Orange Countyn dramaattisten hetkien sijaan Skam -sarjan kuvaus nuoruuden suurista ja pienistä pulmista. Joulujaksoa vaille tuo pohjoismainen helmikään ei jäänyt. Kyse on selvästi hyvän televisiodraaman perinteestä.

Joulujaksojen kohdalla herää kysymys, onko kyse ainoastaan ulkomaisesta perinteestä. Suomalaisessa televisiotuotannossa draamasarjojen joulujaksot mahtavat sittenkin olla paremmin poikkeus kuin sääntö. Mielikuvitusta on helppo härnätä vaikkapa sillä, miltä Salkkareiden joulujakso näyttäisi. Jos mietit tätä, et ole todellakaan ensimmäinen asiaa pohtinut. Varsinaisia joulujaksojahan sarjassa ei tosiaan ole ollut, mutta tarkkanäköiset katsojat tietävät, ettei Pihlajakadulla joulua oikein muutenkaan ole juhlittu. Totta se onkin, juhlapyhät todella puuttuvat sarjasta. Viime aikoina sarja tosin on elänyt monenlaisten rohkeidenkin spin-off -sarjojen voimalla, joten ehkäpä ”joulusalkit” vielä joskus saadaan nähtäväksi. Siihen asti kotimaisessa draamassa on nostettava jouluhengen kärkeen Uusi päivä, jossa nähtävillä on ollut hyvin perinteisiä jouluneuleitakin.

Joulujaksojen avulla odottaviin tunnelmiin on mahdollista päästä vaikka keskellä kesää, joten jos Suomen suvi tarjoaa sääksi sadetta, on ykkössuosituksemme tietenkin kunnon joulujaksomaraton!


You may also like

Näytä kaikki
Example blog post
Example blog post
Example blog post