Joulukorttiverstaat käyntiin

Mistä on hyvät joulukortit tehty? Hassutteluista, tontuista, valokuvista hyvistä – vai hölmöistä ja jopa vähän noloista? Korttien miettiminen on ajankohtaista nyt, joten tässä postauksessa syöksytään päätä pahkaa korttiverstaan työmaalle tarkastelemaan, miten sukulaiset ja tuttavat voi tällä kertaa yllättää. Mikä sinun suuri joulukorttisuunnitelmasi on? Vai luotatko jouluneuleiden voimaan joulutunnelman tuomisessa, jotta voit toimittaa tervehdykset muilla tavoin? Joulukorteissakin kaikki on sallittua, mutta oman tyylin löytäminen tarpeellista.

Lokakuun alku tarkoittaa, että syksy on pitkälti vauhdissa, ja nyt on lupa tehdä suuria päätöksiä jo seuraavaa vuodenaikaa koskien. Millaiset joulukortit käyttöön siis? Varsinkin, jos tyyliäsi ovat kunnianhimoiset hankkeet tällaisissa esteettisissä kysymyksissä, kannattaa pohdinnat aloittaa nyt. Jouluun on vielä riittävästi aikaa, jotta esimerkiksi erilaisten valokuvakorttien kuvaaminen ja lavastaminen onnistuu. Aloitetaan siis vaikka kuvausprojekteista.

Kuvitellaan, että haaveissasi siintää ajatus perhekuvasta tai parisuhdekuvasta tai kuvasta ylipäänsä, jossa olet mukana mitä parhaimmassa jouluisessa hassuttelussa. Kuvitellaan samalla, että tällaista kuvakorttia varten käytettävissä ei sitten olekaan juuri minkäänlaista valmista materiaalia. Hupsista, mitäs nyt tehdään? No, tietysti tavallaan on myöhäistä, koska kaukonäköisin ratkaisu on valokuvata tällaiset kortit aina vuotta etukäteen, eli tämän joulun kortteihin kuvat olisi napsittu jouluna 2017 – ja joulun 2019 kuvat taas olisivat tämän vuoden tuotantoa. Ei se mitään, aina voi lavastaa.

Seuraava niksi onkin suorastaan lainattu sekä Modernin Perheen Camin ja Mitchellin kikkakolmosten varastosta että Mariah Careyn All I Want for Christmas Is You -levytyssessioiden järjestelyistä. Joulun todellakin voi lavastaa tarpeellisia valokuvia tai tunnelmia varten, vaikka ei joulu olisikaan. Tämä tarkoittaa, että jos ryhdyt suunnitteluun nyt, ehdit vielä melko hyvällä todennäköisyydellä aikatauluttaa kalenteriisi valokuvauspäivän, jonka aikana loihdit joulukoristeita esille ja valokuvaat itsesi täydellisessä joulukorttikuvassa. Ehkä aitoa joulukuusta ei sentään kannata kuvaan järjestää, mutta lähes kaikki muu onnistuu.

Valokuvaamisessa ratkaistavaksi kysymykseksi muodostuu tietysti, halutaanko ammattimaista ja tyylikästä jälkeä vai kotikutoista huumoria. Ammattivalokuvaajan konsultoinnilla kaikkiin tavoitteisiin pääsee varmasti, ja osaava taiteilija järjestää lopputuloksen juuri halutunlaiseksi. Toki vaihtoehdoista varsinkin jälkimmäiseen pääsee helposti itsekin. Todelliseen kotikutoiseen lavastuskuvaan voisi kunnon humoristi jättää vaikka tahallisia vihjeitä kortin saajalle siitä, että kyse on vuosituhannen huijauksesta. Tämän hankkeen kannattavuus riippuu tietenkin kortin saajista, eli kohderyhmääkin on hyvä ajatella.

Valokuvakorttien lisäksi kortteja voi luonnollisesti askarrella itse. Siihenkin pimenevä syksy on mitä parhainta aikaa, kunhan huolehtii askartelutilanteen valaistuksesta, jotta ei romanttisessa kynttilänvalon hämyssä puuhastellessa esimerkiksi liimaa sormiaan yhteen. Huolellinen askartelu vaatii tietenkin aikaa, joten se on myös syytä varata ajoissa. Selaa rohkeasti nettiä, makustele askartelun trendejä ja nappaa parhaimmat vinkit käyttöön. Google on tässäkin klassikkoharrasteessa paras ystävä!

joulukortti

Tietysti joskus on kiire. Syksystä voi helposti töiden, opintojen ja kaikkien harrastusten keskellä muotoutua niin tiivis paketti, että joulukortteihin suunnatulle luovalle työlle ei yksinkertaisesti aikaa vain löydy – ei sitten niin mistään. Sääntö numero yksi tällöinkin on olla stressaantumatta! Ei joulun valmistelun tarvitse olla kuitenkaan niin vakavaa. Valmiita kortteja on tietenkin saatavilla, ja niissäkin voi panostaa. Esimerkiksi paikalliset pienet design-yritykset loihtivat usein jouluksi kortteja, joissa paikallisuus näkyy. Etsi siis jokin tällainen kotikaupunkisi lippua joulukorttikuvituksessakin korkealla pitävä tekijä, ja levitä iloa ympäri maata – ja ulkomaille myös. Toisaalta joulukortteja myydään toisinaan monenlaisen nuorisotoiminnan varainhankintana. Mikäli esimerkiksi paikallinen jääpallo- tai kiekkoseura myy kortteja, voit tehdä joulun hyvän työn korttien kohdalla. Tai mikä toiminta ikinä onkaan sydäntäsi lähellä – näin voit löytää yhden reitin sen tukemiseen. Joulukorteista on moneksi!

Entä jos joulukortit eivät ole lainkaan sinun juttusi? Kaikkien vinkkien jälkeen on todettava, että se on aivan okei. Joulukorttien sijaan luovuuttaan voi kyllä harjoittaa kaikissa toivotuksissa, oli kyse sitten sähköposteista, snäpeistä tai pullopostista. Ei muuta kuin kokeilemaan. Mutta ne ovatkin jo toinen tarina!

P.S. Muistathan tarkistaa joulukorttien lähetyspäivät, jotta toivotukset ehtivät ystävillesi ajoissa!


You may also like

Näytä kaikki
Example blog post
Example blog post
Example blog post