Joulumuodin aallokossa

Jouluneuleet puhuttavat jälleen! Miten joulun muoti toimii ja vaihtelee? Mistä tiedät, että jouluneule on kuuminta hottia tänä jouluna? Tällä kertaa luodaan lyhyt katsaus joulun muoti-ilmiöihin yleisesti, ja myöhemmin vielä yksityiskohtaisemminkin.

Ruma jouluneule, ugly christmas sweater, on omalla jännittävällä tavallaan eräänlainen retroilmiö ja klassikon paluu. Alun perin jouluneuleista tuli suosittuja jo 80-luvulla, kun televisiojulkkikset löysivät yhtäkkiä kotikutoiset kuosit päälleen. Neuleet itsessään olivat tietenkin tyypillisesti omatekoisia puseroita, joita saattoi hyvinkin löytää juhlapyhinä iäkkäämpien sukulaisten lähettämistä lahjapaketeista. 80-luvun jälkeen jouluneuleita leimasikin vähän nolon jutun maine. Huumorilahjoina ne olivat toki oivallisia. Ja sitten kaikki muuttui. 2010-luvulla homma lähti aivan lapasesta. Neuleita alkoi mennä ja tulla, ja kaikki halusivat omansa. No, tämä tarina saattaa olla jo tuttu, onhan jouluneule viime vuosina ollut melkoinen ”must have”. Mutta miten tämä mystinen joulumuoti oikein toimii? Otetaan siitä selkoa!

pikkujoulut

Joulun juhliin pukeutumiseen varmasti löytyy jokaiselle jotain. Vaihtoehtoja riittää. Kun varsinaisiin juhlapyhiin lisätään vielä pikkujoulukauden pitkät illat, on sesonkiin sopivalle pukeutumiselle kieltämättä tarvettakin. Erilaiset tyylilehdet täyttyvät tietenkin aihepiirin artikkeleista ja ”pikkujoulujen tyrmäävin look” -vinkeistä. Joskus esiin nostetaan juhlapuvut, joskus pariskuntien sointuva pukeutuminen. Kaikista vinkeistä voi tietenkin yhdistellä kokonaisuuteensa, mutta myös me heitämme lusikkamme soppaan ja riisipuuroon: tässä tulee pikkujoulujen nokkelin ja sukkelin asuvalinta. Kyllä vain, jouluneule se on! Linjakkaille puvuille on paikkansa, mutta varsinkin suomalaiseen välittömyyttä ja rentoutta talven keskelle tuovaan pikkujouluelämään hupaisa jouluneule sopii kuin parta pukille. Neuleesta välittyy lämpöinen ja pehmoinen tunnelma, joka saa hymyn huulille. Esimerkiksi firman pikkujouluissa näin päästään ottamaan reilusti pidempi loikka irti arjesta kuin kauluspaitoja silittäen ja pikkumustia pohtien.

Joulumuoti, kuten kaikki muukin muoti, elää kuitenkin jatkuvasti omaa elämäänsä. Kuten todettu, ovat jouluneuleetkin olleet ensin pinnalla, sitten unholassa, kunnes uusien jouluneulebileiden aalto ne taas nosti arvoon arvaamattomaan. Missä kohtaa muodin aaltoliikettä sitten mennään? Viimeisin analyysi aiheesta on, että nyt ei eletäkään samaa 2010-luvun alussa alkanutta suurta jouluneuleaaltoa, vaan kyseessä olisi jo toinen tai kolmas uusi aalto vuosikymmenen aikana. Jouluneuleet siis tulevat ja tulevat, yhä uudestaan. Välissä on povattu esimerkiksi joulupyjamien syrjäyttävän jouluneuleet suosiostaan – tai jopa koko joulumuodin sulamista pois keskuudestamme lumiukon tavoin – mutta ugly christmas sweater palasi upeampana kuin ennen. Suomessa jouluneulemuodista onkin ehkä suurimmillaan saatu nauttia vasta viimeisimpien ”pienempien aaltojen myötä”, mutta suuressakaan maailmassa ei näytä siltä, että jouluneuleet olisivat väistymässä mihinkään. Kyseessä siis todella on joulunvieton uusi oleellinen elementti! Tutustu siis rohkeasti tämän vuoden mallistoon

 


You may also like

Näytä kaikki
Example blog post
Example blog post
Example blog post