Joulun säveliä

Joulu tulee myös musiikin ystäville, suurkuluttajille ja tekijöillekin. Miten musiikkiharrastuksesta voi tuunata jouluisemman? Tässä postauksessa etsiydytään tietenkin joululaulujen pariin, ja poimitaan niistä parhaat. Ai kuunteluunko? Tottakai, mutta myös soitettavaksi, laulettavaksi tai vaikka rummutettavaksi. Nyt musisoimaan!

kitara

Kitaran soittelu kuuluu tietenkin monen harrastuksiin, vaikka tavoitteisiin ei kuuluisi maailmanluokan kiertue tai edes euroopan stadioneiden valloitus. Sama pätee toki muihinkin soittimiin, ja onhan meissä lukematon määrä myös laulun harrastajia, joiden ominta alaa ehkä on suihkussa tai karaokessa laulaminen – mene ja tiedä. Suomesta löytyvien karaokebaarien määrästä ainakin voisi päätellä, että laulu harrasteena on kovin monen sydäntä lähellä, eikä sen suhteen ole mitään syytä kantaa juron tai tuppisuun kansan mainetta. Illanvietto lähtee monilla tietyssä vaiheessa karaokevaihteelle, eivätkä esimerkiksi pikkujoulut ole poikkeus sääntöön. Päinvastoin, silloinhan sitä vasta laulutaitoja esitelläänkin, oli niiden määrä sitten mikä tahansa.

Mutta asiaan! Tarkoituksemme on havainnollistaa, että musiikkia voi hyvinkin harrastaa vain harrastamisen vuoksi, vaikka se ei olisi oma ura todellisuudessa tai välttämättä haaveissakaan. Harrastuksen korkein huippu voivat olla vaikkapa satunnaiset kuorotreenit, kavereiden kanssa jammailu tai vain itsekseen rämpyttely tai pimputtelu. Se, millaisella musiikkikappalevalikoimalla harrastusta pyörittää, on tietysti jokaisen oma asia, mutta joululauluihin musiikkia harrastaessa tulee tartuttua aivan liian harvoin. Joulun alla joululaulut onkin helppo mieltää ehkä kirkkoon kuuluviksi virsiksi tai ostoskeskusten hissimusiikin kaltaiseksi taustahälyksi, ja näin niihin ei välttämättä löydy kovin suoraa suhdetta. Joululaulut ovat tuolla jossain. Ja tässähän minä rämpyttelen. Tai lauleskelen.

Vaikka joulu onkin vain kerran vuodessa ja joululaulujen harjoitteluun käytetty aika voi tuntua tämän puolesta vähän ohuelta sijoitukselta, on joulun musiikissa kuitenkin paljon potentiaalia. Ensinnäkin joululauluista löytyy monia varsin helppoja ohjelmanumeroita. Ei ole sattumaa, että koulujen ensimmäisten luokkien aikana nokkahuilun soittoa treenataan juuri joulujuhliin. Kappaleissa on useita kerrassaan nautittavan yksinkertaisia tapauksia, joiden kautta aloittelijanakin on helppo vaikkapa oppia tuntemaan nuottikirjoitus, mikäli se ei tuttua ole. Parhaana esimerkkinä hyvinkin yksinkertaisesta joululaulusta käy vaikkapa Jouluyö, juhlayö, jonka yksinkertaisuus tekee tietysti harjoittelusta helpon työmaan, mutta samalla tarjolla on muitakin mahdollisuuksia. Itsessään yksinkertaisesta kappaleesta on myös helppo lähteä revittelemään erilaisia uusia sovituksia. Esimerkiksi kantriksi tuo joululaulujen klassikko taipuu hyvin mukavasti, eivätkä jazz-sovituksetkaan ole kaukaa haettuja.

Klassikoista soitettavaksi voi etsiä tietenkin kotimaisia joululauluja, joista löytyy niin Sibeliuksen tuotantoa (tiedätkö mitkä?) kuin modernia iskelmää. Tai vaihtoehtoisesti fiilistelyyn voi tarttua englanninkielisen maailman hittien siivellä. Esimerkiksi Have Yourself a Merry Little Christmas toimii aina! Ja kun soitto soi ja sujuu kaiken harjoittelun jälkeen, ansaitsevat ystäväsi tietenkin näyttävän esityksen. Upeaan singer-songwriter -henkiseen sovitukseen rentoutta tuo tietenkin päälle puettu jouluneule, joten muistathan myös hankkia esiintymisasun tilanteen mukaan!


You may also like

Näytä kaikki
Example blog post
Example blog post
Example blog post