Jouluneuleiden historia – 1970-luvun TV-sarjoista tähän päivään

Kaikki alkoi 70-luvulla

Ensimmäiset jouluneuleet näkivät päivänvalon jo 1800-luvun lopussa, mutta erilaisiiin TV-sarjoihin niitä ilmestyi 1970-luvulla, ja varsinainen suosio syntyi 80-luvun aikana. Alun perin neuleiden oli tarkoitus toimia vain hauskana säväyksenä joulunviettoon liittyvissä jaksoissa, mutta ihmiset pitivät ideasta ja ottivat sen omakseen, ja näin jouluneuleita löytyi yhtäkkiä moneen lähtöön kaikissa väreissä ja malleissa.

retrojoulu

Vaatevalmistajat huomasivat pian tämän erikoislaatuisen ja jännittävän tuotteen, eivätkä ne aikailleet aaltoon liittymisessään. Aikaisimmista kotitekoisista jouluneuleista poiketen vastaavia puseroita sai nyt kaupoista. Ilmiö meni niin pitkälle, että jouluneuleita löytyi jopa vain niihin erikoistuneista liikkeistä – ja niitä oli saatavilla vuoden ympäri.

Bridget Jones ja Colin Firth

Myöhemmin jouluneuleet kokivat uuden nosteen, kun näyttelijä Colin Firth näyttäytyi porokuvioisessa puserossa ensimmäisessä Bridget Jones -elokuvassa vuonna 2001. Ihmiset lähtivät taas päätä pahkaa jouluneuleiden perään.

Ei ole mikään salaisuus, että ensimmäiset jouluneuleet toteutettiin lähinnä huvin vuoksi, ja monista se kyllä näkyikin kauas. Ulkoasu ei välttämättä ollut kovin harkitun näköinen saati edes kaunis. Neuleet näyttivät lähinnä parodialta itsestään, mutta joukossa oli myös paljon hienoja. Jouluneuleen ulkoasullehan ei ole minkäänlaisia sääntöjä, mutta yhteistä niille kaikille on jotenkin jouluun liitettävä kuvitus. Kyse voi olla tunnettujen ja rakkaiden satujen hupaisista hahmoista, uskonnollisista kuva-aiheista tai vähän karskimmasta sisäpiirin huulenheitosta.

Jouluneuleita on tietenkin saatavilla sekä lapsille että aikuisille, joka koossa.


You may also like

Näytä kaikki
Example blog post
Example blog post
Example blog post