Makkara sopii joulunkin herkuksi

On kesä, ja grillit käyvät kuumina. Lihat tirisevät, kasvikset muuttuvat rapeiksi ja makkarat paistuvat. Aurinko paistaa ja lämmin on kuin glögiä juodessa. Niin tosiaan, glögi ei kyllä kesään kuulu, mutta voiko grillikaudelta ammentaa jotain joulupöytään? No tottahan toki voi. Tässä postauksessa kerrotaan, miten solahdat näppärästi kesäherkkujen ääreltä joulupöydän valmisteluun. Niin joulupukkikin tekee varmasti suorimmalla mahdollisella tavalla säilyttääkseen pyöreän muotonsa.

Aloittaa voitaisiin vaikka siitä, että esimerkiksi grillituotteiden kanssa maistuva perunasalaatti on sellaisenaan valmis idea joulupöytään. Sinnekin se sopii niin hyvin, että kannattaa ihmeessä ottaa neuvosta vaari, mikäli perunasalaatit eivät jo juhlapyhiesi makukimaraa korista. Aasinsiltoja ei tarvita muutenkaan, sillä itse asiassa – usko tai älä – makkarat ovat myös valmis joulun herkku!

Makkarat eivät ehkä ole kaikista tunnetuin valinta liharuuaksi joulupöydässä, mutta kyllä ne mukaan ovat kuuluneet. Esimerkiksi saksalaisessa jouluruuassa ne ovat jopa muodostaneet pienen trendinsä, juurikin perunasalaatin kanssa. Ja miksipä makkaroista ei joulun makujen maailmaa loihtisi, sillä erilaisia vaihtoehtoja löytyy pilvin pimein. Juusto, jalapeno, paprika, habanero, pekoni ja monet muut lisämaun tuojat ovat löytäneet tiensä makkaroiden meheviksi lisätäytteiksi. Näistähän saa aikaan lähes yhtä monenkirjavan tarjoilun kuin joulun laatikoista.

makkara

Oman lukunsa makkaroiden mahdollisuuksiin tuovat erilaiset joulumakkarat. Kyllä vain, sellaisiakin on. Erilliset joulumakkarat on tuotu kauppojen valikoimiin aivan sesonkia varten, ja tuotekehitystä on tehty jopa joulumakkarakilpailuissa. Suomessakin on parasta joulumakkaraa muutamina vuosina valittu. Eikä ihme, sillä kysyntää todella on. Joulumakkaroiden perään kysellään jo hyvissä ajoin, ja osa tuottajista tekee joulumakkaroita tilauksesta ympäri vuoden.

Joulumakkaran tekoon voi ryhtyä myös itse! Mikäli olet keittiön taituri, saat makkaranteosta hyvän ohjelmanumeron joulunodotukseen. Verkko on pullollaan erilaisia raakamakkaraohjeita, joilla valmistat aivan omin käsin herkkupötkylät pöytään. Varsinkin vanhoina aikoina makkaraa tehtiin paljon itse kotona, ja kyllä se jouluunkin kuului. Trendi on edelleen helposti palautettavissa, joten ei ihme, että siihen aina jokuset tarttuvat!

Millaista varsinainen joulumakkara sitten on? Yhtenä esimerkkinä sellaiseksi on nostettu vaalea weisswurst, josta saadaan hauduttamalla näyttävä joulupöydän täyte. Sipulinlohkot antavat maun lisäksi näyttävyyttä ruuanvalmistushetkeen. Toisaalta rohkeammillekin kokeiluille on tilaa. Miltä kuulostaisi esimerkiksi viikunoista ja aprikooseista vivahteensa hakeva hedelmäinen joulumakkara? Ei muuta kuin kokeiluun heti jouluvalokauden alkaessa!

Makkaravinkkien lisäksi tarvitset enää vain makuusi sopivan sinapin – sekä tietenkin jouluneuleen, jonka lämpöön tuudittautua herkkuhetkien jälkeen.


You may also like

Näytä kaikki
Example blog post
Example blog post
Example blog post