Mikä ihmeen jouluneule?

Jouluneule, joita nimitetään myös jouluvillapaidoiksi ja joulupuseroiksi, on jouluisella tai talvisella teemalla kuvitettu neule. Vuonna 2010 neuleet nousivat uuteen suosioonsa ja saivat paikkansa niin nimekkäiden muotitalojen kuin halpaketjujen valikoimissa. Useimmiten joulupusero on oikeaa neulosta.

jouluneule

Jouluneuleen historiaa

Jouluneuleista tuli suosittuja 1980-luvulla, kun juontajat ja muut tunnetut TV-persoonat, esimerkiksi Giles Brandreth ja Timmy Mallet, käyttivät niitä jouluna. Myös laulajilla, Andy Williamsilla ja Val Doonicanilla muiden muassa, oli omat jouluneuleensa, ja suosion kasvaminen oli taattua.

Tyypillisesti jouluneule on ollut omatekoinen pusero, joka on saatu joululahjana vanhempien sukupolvien edustajilta. 1990- ja 2000-luvuilla jouluneuleet olivatkin hieman huumorilahjan asemassa, eikä niiden varsinainen käyttö ollut erityisessä suosiossa. Ensimmäisessä Bridget Jones -elokuvassa vuonna 2001 alleviivattiin, että jouluneuleessa näyttäytyminen on ennen kaikkea noloa.

Yhtäkkiä vuonna 2010 kaikki muuttui. Amazon kertoi neuleiden myynnin kasvaneen jopa 600 % vuoden 2011 aikana, ja trendi on vain jatkunut. Julkkiksia bongaillaan joulun aikaan säännöllisesti jouluneuleissa.
Vuonna 2012 neuleista tuli The Daily Telegraphin mukaan suorastaan pakkohankinta - “must have”, ja Yhdysvalloissa järjestetään vuosittain rumien jouluneuleiden kilpailutapahtumia.

Jopa arvostettu muotitalo Burberry on toteuttanut näkemyksensä jouluneuleista. Vuonna 2012 tehdyn tutkimuksen mukaan peräti 50 % Lontoon asukkaista omisti ainakin yhden jouluneuleen.

Pelastakaa Lapset -kattojärjestö Save the Children järjestää myös vuosittain oman jouluneulepäivänsä, jonka tunnuslauseella “Make the world better with a sweater”. Tavoitteena on kerätä varoja hyväntekeväisyystyöhön hieman samalla näkyvällä tavalla kuin esimerkiksi Roosa nauha -kampanjassa.

Toivomme, että voimme kaiken joulukiireen keskellä levittää jouluneuleiden iloa Suomessa! 🙂

Lähde: Wikipedia


You may also like

Näytä kaikki
Example blog post
Example blog post
Example blog post