Mitä eroa on joululla ja juhannuksella?
Yksi parhaista joulua koskevista kysymyksistä, joita ulkomaalaisilta kuulee, koskee joulun ja juhannuksen eroja. Eikös se ole käytännössä samanlainen juhla? Kotimaisesta näkökulmasta katsoen näillä on tietenkin eroa kuin yöllä ja päivällä – sijoittuuhan toinen juhlapyhä keskelle pimeintä talvea, toista taas juhlitaan yöttömän yön lämmössä. Mutta entä jos väitteessä onkin jotain perää? Luodaan siis katsaus suomalaisiin juhlapyhiin ulkopuolisen silmin ja kerrataan, mitä yhtäläisyyksiä suomalaisista joulu- ja juhannusperinteistä löytyy. Tähän on kerätty parhaat vaihto-opiskelijoiden keksimät huomiot! Näin juhannuksen odotuksessa lista on vieläpä ajankohtaisempi kuin koskaan.
1. Lihaa syödään paljon
Kyllä vain, joulun alla kauppojen hyllyt täyttyvät kinkusta. Juhannukseksi samoihin valikoimiin ladataan makkaraa kaikilla mahdollisilla lisäherkuilla. Juustolla, jalapenolla, paprikalla, habanerolla tai pekonilla – kaikkea pitää olla, ja paljon. Eihän tässä nyt kauhean suuri ero ole, kun sekä joulu- että juhannuspöydän pääroolissa on maukkaan suolainen liharuoka. Ja sinappia pitää sivussa olla, kuinkas muutenkaan!
2. Tutut merten eväät
Toinen joulu- ja juhannuspöydän yhtäläisyysmerkeistä saadaan vetää sillilautasten välille. Molempiin tarjoiluihin kuuluvat tosiaankin suolakalat, vaikka molemmissa niiden paikka onkin hieman sivuroolinomainen. Mitään eroa sesonkien valikoimassa ei kuitenkaan ole, vaan molempiin makuihin sopivat tutut sinappi- ja sipulisillit. Ainoastaan uudet perunat, joiden kanssa silliä tavataan nauttia, puuttuvat joulupöydästä. Toisaalta vaihtokaupassa tilalle saadaankin herkkulaatikot! Sillien lisäksi vakiovieras molemmissa kattauksissa saattaa olla lohi.
3. Sauna lämpimäksi
Ainakin osassa Suomea joulusauna elää vahvana perinteenä, joka ei juuri juhannuksesta eroa. Jos ja kun vihtaa ei saada suoraan metsästä, voidaan se tempaista pakastimesta tai virvoittaa kuivaamalla säilötystä. Varsinkin lapsiperhejouluihin koko perheen vihtominen sopii yhtä hyvin keskellä talvea kuin keskellä kesää, ja näitä kokemuksia muistellaan yleensä vielä aikuisenakin. Saunanraukeana on myös mukava siirtyä jouluyön lepoon, vaikka toisaalta silloin saa kyllä vielä lisääkin syödä.
Mitä eroa joululla ja juhannuksella siis on?
No, tottahan eroavaisuuksiakin löytyy, eikä kyse sentään niin samanlaisista juhlapyhistä ole, että ne menisivät vahingossa sekaisin. Esimerkiksi mökkijuhannus on jotain sellaista, jolle tuskin jouluvastinetta löytyy muualla kuin Leevi and the Leavingsin lauluissa. Ja toisaalta juhannuksena yllätysvierailuille saapuvilla naapurin sedillä ei ole vähääkään tekemistä joulupukin kanssa, vaikka parrakkuus ja vatsakkuus kuinka sopisivat kuvaan. Jos kuitenkin haluat nostaa pöytään sen ratkaisevan eron, on jouluneule siitä paras esimerkki. Vaikka juhannusten lämpötilatkin vaikuttaisivat välillä vaativan kunnon villapaidan pukemista, on ugly christmas sweaters -muoti nimenomaan joulun juttu. Ainakin siihen asti, että joku keksii juhannusneuleen.