Mitä jouluneuleista pitää tietää?

Monet uskovat, että jouluneuleet muoti-ilmiönä ovat uusi juttu, mutta tässä piilee erehdys. Nykynuorten maailmassa jouluneuleeseen pukeutuminen näyttäytyy varmaankin aina ja ikuisesti “ironisena” temppuna, koska trendi on jonkinlainen vastapaino huolitellulle pönötykselle, joka sekin on osa monen joulunviettoa. Mutta tiesitkö, että äitisi tai lastentarhaopettajasi on saattanut aikoinaan, kauan ennen syntymääsi, näyttäytyä jouluneuleessa? Todellisuudessa kyse on vanhasta jutusta, vaikka eri aikakausilla on ollut kyse hieman erilaisesta ilmiöstä.

“Ugly Christmas Sweater” muotitalojen valikoimissa

Vaikka jouluneuleet olivat suosiossa 80-luvulla, ei niitä yleensä hankittu merkkivaatteina vaan kaikenlaisista edullisemmista liikkeistä. Näinhän ei ole nykyisin, kun lähes kaikilla muotitaloilla Targetista ja H&M:stä alkaen on valikoimissaan jouluneuleet, ja niitä löytyy joka hintaluokasta. Nyt tällaiset puserot kuuluvat taas jokaisen vaatekaappiin, kun ehkä vielä jokunen vuosikymmen sitten ne edustivat vanhaa ja mennyttä. Kiinnostavaa on, että “ruman” jouluneuleen ei aina tarvitse olla varsinaisesti ruma, kuten nimi antaa ymmärtää, vaan kyseessä on aivan oma taidelajinsa.

80-luvulla suosion takana oli erityisesti sitcom-sarja “The Cosby Show”. Sittemmin neuleiden suosio hiipui samaa tahtia ohjelman kanssa, mutta jotain siitä on herätetty henkiin ja uuteen muotoon internetin aikakaudella. Kaiken alku voidaan jäljittää sosiaalisessa mediassa nähtyyn kisailuun siitä, kenellä on kaikkein “rumin” jouluneule. Tämän myötä yhä suurempi katselmus valokuvia kotitekoisista puseroista levisi hitaasti mutta varmasti.

Sen jälkeen kun suurimmat muotiketjut heittäytyivät mukaan, pyyhki jouluneuleiden suosion aalto koko maailman ympäri. Samalla trendi koki joitakin muutoksia vielä 2000-luvullakin. Lähtökohtana olivat mahdollisimman rumat tai ainutlaatuiset neuleet, mutta nyt kaupaksi käyvät myös massatuotetut puserot, jotka ovat tyylikkäitä - kuuluen samalla jouluneuleiden kategoriaan.

poroneuleessa

Tärpit ainutlaatuisen neuleen hankintaan

Kun joulu lähenee, olet tuskin ainoa jouluneuleeseen pukeutuva. Yhä useammat toimivat samoin, ja silloin mukaan astuu kilpailuhenki. Jos olet enemmän huomiota haluava juhlija, ota vaari seuraavista vinkeistä:

- VINTAGE: Etsi netistä esimerkkejä, miltä jouluneuleet näyttivät kultaisella kasarilla ja rakkaalla ysärillä. Näin löydät parhaat inspiraatiot ainutlaatuisen ja uniikin jouluneuleen toteuttamiseen ja erotut muista.

- MIELUUMMIN ÖVERIT KUIN VAJARIT: Jos todella haluat näyttäytyä, laitat neuleessasi peliin lisäulottuvuuksia. Eli paristokäyttöiset LED-valot välkkymään tai 3D-vaikutelmaa esille joulupallojen ja lumiukkojen kaltaisilla koristeilla! Entä mahtuisiko mukaan vielä ääntä ja liikettä?

- YKSI SANA: “UGLY”: Jouluneuleet perustuvat amerikkalaiseen käsitteeseen “Ugly Christmas Sweaters”, joka tarkoittaa, ettei tyylisääntöjä käytännössä ole. Pukit, lumiukot ja enkelit ovat hienoja, mutta samaan soppaan sopivat reilusti erikoisemmatkin hahmot, eikös vain?


You may also like

Näytä kaikki
Example blog post
Example blog post
Example blog post