Näin jouluneuleista tuli muoti-ilmiö
Jouluneuleet ovat tosiaankin löytäneet paikkansa myös suomalaisilla markkinoilla, vaikka suosiolla on jo useamman vuoden historia muun muassa Yhdysvalloissa. Juuri sieltä trendi ilmestyi keskuuteemme nimellä "Ugly Christmas Sweater". Koko joulua ei tietenkään tarvitse viettää pyhäpuvussa, ja mieluumminhan sitä päälleen laittaa iloa ja hupia henkivän vaatekappaleen.
Jouluneule on usein kuvitettu joulunviettoon kiinteästi liittyvillä hahmoilla kuten lumiukoilla, poroilla ja joulukuusilla, ja kuosi hyödyntää tavallisimmin räikeitä värejä ja näyttäviä elementtejä. Hienointa jouluneuleissa on, ettei niille ole laadittu mitään tyylisääntöjä. Täältä löytyy siis varmasti jotakin jokaiseen makuun!
Vanha ja uusi ilmiö
Tuntemamme jouluneuleet nousivat ensin uskomattoman suosituiksi Yhdysvalloissa viimeisen kymmenen vuoden aikana, vaikka eväitä sille on ollut olemassa 1900-luvun alusta alkaen. Joidenkin lähteiden mukaan Bill Cosby nosti vastaavat neuleet suosioon jo 80-luvulla, kun hän sitcom-sarjan perheenisän roolissa veti ylleen monivärisen joulukuvioisen villapaidan. Paljon enempää ei tarvittu, ja jouluneuleet menivät tuolloinkin kuin kuumille kiville, kunnes ilmiö jäi 90-luvun jalkoihin.
2000-luvulla jouluneuletrendiin puhallettiin uutta eloa. Sen seurauksena on julkaistu jopa self help -kirjoja täydellisen jouluneuleen valintaan. Trendi on myös saanut uusia muotoja sitten 80-luvun huippuhetkiensä, kun nykyiseen käyttöön tuntuu liittyvän tiiviisti pieni ironinen hymy. Samalla neuleista on tullut mahdollisimman yksityiskohtaisia. 3D-tehosteita, välkkyviä valoja ja ehkä jopa äänitehosteita voi bongata nykyisistä jouluneuleista!
Kuka käyttää jouluneuleita?
Jouluneuleet ovat saattaneet kuulua välillä hipstereiden ja rohkeasti erottautuvien tyyliin, mutta nykyisin niiden kysyntä ylittää monissa paikoissa tarjonnan adventtipyhien ja joulun lähestyessä. Toisissa perheissä sukelletaan matchaaviin neuleisiin joulupäivälliselle, kun taas toiset kilpailevat mahdollisimman huomiotaherättävän neuleen hankkimisessa. Puvun vaativiin juhliinkin voi ottaa jouluneuleen mukaan, ja kun kello on tarpeeksi paljon, voi sen vaihtaa kauluspaidan päälle.
Tarkkaa syytä jouluneuleiden hurjaan suosioon on vaikea osoittaa. Monille joulunodotus tarkoittaa stressiä ja valmistelua, joten aikuisista voi tuntua hyvältä höllätä kauluksia ja vaihtaa rennompaan juhlapukeutumiseen. Ehkä siinä saavuttaa jopa jotain lapsenomaista taikaa, kun jouluneule vie huomionsa lahjahysterialta ja kohdistaa sen perheen kanssa vietettyihin ikimuistoisiin hetkiin, joista joulussa todella on kyse.
Selitystä ei siis välttämättä löydy, mutta jouluneuleet ovat tulleet jäädäkseen, siitä ei ole epäilystäkään!