Suomalaisen joulun eksotiikkaa

Tällä kertaa sukelletaan suomalaiseen jouluun! Miltä se näyttää ulkomaalaisen tai turistin silmin? Mikä juuri meidän joulussamme on silmiinpistävää, erikoista ja huomionarvoista? Otetaan siitä selvää ja mennään suin päin saunaan!

Joulunodotuksen parasta hassuttelua on todella ihmetellä maailmalta löytyviä erikoisia jouluperinteitä. Toisaalta monet niistä eivät kuitenkaan kotimaassaan varmasti ole lainkaan niin kummallisia kuin meistä tuntuu. Eivätkä tietenkään ole, joulun tarkoitushan on tuoda jotain arjesta kohottavaa talven keskelle, ja näyttävyys sekä arjesta karkaaminen todella kuuluvat asiaan. Kaikki me, ympäri maailmaa, teemme sen vain eri tavoin. Kyllähän mekin, juroina ja hitaasti lämpiävinä itseämme pitävät suomalaiset, monenlaista jännittävää puuhaa juuri jouluun sijoitamme, ja voisi kuvitella, että siinä riittää ihmettelemistä ulkomaalaisilla. Niin riittääkin, mutta osaatko arvata, mitkä asiat nousevat ensimmäisinä puheeksi?

kuusenvalot

1. Suomen pohjoinen sijainti

Suomen sijainti pohjolan perukoilla tulee itse asiassa toisinaan ihmisille yllätyksenä, sillä asiaa ei ole tullut ajateltua tarkemmin. Ettäkö napapiirille saakka yltää? Kyllä! Juuri joulussa ihastusta herättääkin se, että useimmiten lunta meillä riittää omasta takaa nietoksiksi. Turisteja muistutetaankin, että todellinen pohjolan joulu saattaa pitää sisällään jopa 35 asteen paukkupakkaset, varsinkin jos sitä vietetään maan pohjoisimmissa osissa. Sijaintiin liittyen yllätyksenä joillekin tulee myös vilpitön uskomme siihen, ettei Joulupukki suinkaan asu Pohjoisnavalla – vaan Korvatunturilla. Tottahan se on!

2. Himmelit koristeena

Oljista tehty riippuva koriste tunnetaan Keski-Euroopassakin, mutta jouluturisteille se näyttäytyy hyvin uniikkina suomalaisena tapana. Osansa sen erityisyyteen antaa germaanisten kielten himmel-sanasta juontuva nimi. Himmelit ovat näyttäviä kolmiulotteisia taideteoksia, jotka koostuvat pyramidin ja kahdeksansivuisen tahokkaan muotoisista osasista. Kokonaisuuttaa on kuvattu olkikruunuksi. Ennen vanhaan sillä on uskottu olleen hyvää sato-onnea tuovia vaikutuksia. Himmeliä voidaan oikeastaan pitää vielä suomalaisempana koristeena kuin monissa maissa tuttua olkipukkia. Matkamuistoksi himmeli lienee tosin haastava kuljetettava, onhan se alkuperäisimmässä muodossaan oljista tehty.

3. Glögi

Glögi jää jostain syystä erityisen vahvasti jouluturistien mieleen, vaikka kyse ei aivan tarkalleen ottaen pelkästään suomalaisesta perinteestä ole. Vastaavia ja hyvinkin samanlaisia viinipohjaisia lämpimiä talvijuomia nautitaan suuressa osassa pohjoista Eurooppaa, mutta suomalaisilla on vakiintunut käsitys siitä, miten glögiä juodaan. Tämä lämmike on tyypillisesti tehty punaviinistä tai vastaavasta mehusta, ja mauksi mukaan on sekoitettu kardemumman ja kanelin kaltaisia mausteita. Tyypillisesti glögin kanssa tarjolla on rusinoita ja manteleita. Jostain syystä kokemus on monelle Suomessa jouluna vierailleelle unohtumaton.

4. Joulusauna

Olisihan se pitänyt arvata! Jos suomalaisten saunomista hämmästellään muutenkin, herättää joulusauna vielä enemmän ihmetystä. Ilmiön suosio onkin hankala selittää, oli kyse sitten perheiden yhteisestä saunomisesta tai kaveriporukalla vihtomisesta. Ulkomailta suomalaista joulua ihmettelevän mielikuvissa kyse on usein keskellä lumista lappia sijaitsevasta saunamökistä, joten on varmaankin kohtuullista sanoa, että saunomisen erikoisuus on saanut hieman todellisuutta taianomaisemmat puitteet. Eikä ihme, tällaisella kuvituksellahan joulusaunaa usein matkailusivustoilla esitellään. Mutta toisaalta yhtä maaginen kokemus joulusauna aina on, oli kyse sitten taloyhtiön yhteislöylyistä tai pikkuruisesta koppisaunasta.

Suomalaisen joulun erikoisuuksien läpikäynti herättää lähinnä yhden kysymyksen: mikä tässä nyt olikaan niin erikoista? Totta, omasta näkökulmasta on todella vaikea tavoittaa sitä eksotiikkaa, joka meidänkin joulunviettoomme liittyy. Vastaavasti pohtien: ehkäpä Keski-Euroopan Krampus-peikot eivät olekaan niin outo juttu. Kaikessa kyse on vain arjesta irtautumisesta, ja joskus se vaatii pieniä tekoja, joskus suurempia. Joulussa kaikki ne sekoittuvat iloiseksi kimaraksi, ja joka vuosi valittavaksi tulee, mistä tällä kertaa aloittaa. Tunnelmiin helposti pääsee vaikka vain jouluneuleeseen pukeutumalla, minkä jälkeen on lupa nauttia kaikesta siitä upeasta jouluperinteestä, jota meillä on käytettävissämme!

Suomalaisen joulun syvimmästä olemuksesta lisää voit seurata vaikkapa Suomalainen joulu -sarjasta.


You may also like

Näytä kaikki
Example blog post
Example blog post
Example blog post