Tuunaa joulupuurosi rakkaudella

Jouluun ja joulun valmisteluun on reilusti aikaa, eikä ruokia tarvitse välttämättä vielä miettiä kovin tarkasti. Listalla on nimittäin monta muutakin juttua. Mikäli olet kuitenkin se varhaisista linnuista varhaisin ja olet saanut aivan kaiken muun jo valmisteltua, voit oikeasti käyttää jo hetken myös jouluruokien suunnitteluun. Tässä postauksessa otamme varaslähdön joulupuuron ääreen.

Joulupuuro, tuo aaton ehdoton herkku. Nautitaan esimerkiksi joulurauhanjulistusta televisiosta seuraten. Suoraan Suomen Turusta, ja niin edelleen! Mutta se puuro: tyypillisestihän mielessä siintää muhkea pata riisipuuroa, johon on kätketty manteli. Itse puuron kyytipoikana nautitaan luumukiisseliä, sekametelisoppaa, kanelia, sokeria, herkkuja!

Riisipuuron höysteeksihän sopii oikeastaan mikä tahansa makuhermoja kutkutteleva hillo, kiisseli tai marmeladi, ja kaikkeen löytyy kyllä riittävät perustelut. Toisaalta luumukiisselin sijaan voi puurosta nauttia luumusoseen kera, ja toisaalta taas kokeiluun voi ottaa trendikkään glögikeiton. Glögijuomasta valmistettu riisipuuron kaveri tarjoaa pirteän punaisen sävyn alleviivaamaan kattauksen jouluisuutta. Samasta väristä löytyy muitakin vaihtoehtoja. Mikäli haluat etsiä jouluusi ripauksen ”onkos tullut kesä nyt talven keskelle” -rallatushenkeä, tarjoaa mansikkahillo täydellisen throwbackin vuoden lämpimimpiin kuukausiin. Aivan kuuminta hottia joulupuuron päälliseksi on viimeisen parin vuoden aikana ollut marjainen manteliseos, jossa manteleiden, sokerin, vaahterasiirapin ja kanelin seos käy pannulla ja saa seurakseen murennettujen piparkakkujen makoisan peiton. Myös vadelmat ja granaattiomenansiemenet täydentävät kokonaisuutta. Ja vielä mausteeksi voi joulupuuroon heittää myös pähkinöitä, jotka tarjoavat napakan suutuntuman!

kulho

Oman twistinsä riisipuuron tekoon tarjoaa valinta uunin ja kattilassa valmistamisen välillä. Molemmista löytyy kieltämättä puolensa ja vankat kannattajansa, mutta luonnollisesti kaiken puurosta saa irti kokeilemalla kumpaakin. Riisipuuron hyviin puoliin kuuluvat myös sen rajattomat mahdollisuudet jatkojalostamista ajatellen. Mikäli herkkua jää yli, voi sitä hyödyntää vaikka pataleipiin, torttuihin tai pannukakkuun. Myös karjalanpiirakoiden täytteeksi riisipuurosta on, joten välipäivien puuhiin riittää virikkeitä!

Kuten todettu, on riisipuuro joulupuurojen numero ykkönen. Siitä ei näytä pääsevän yli eikä ympäri, mutta haastajia on silti tarjolla. Puurojen maailma on äkkiseltään helppo mieltää vain arkisen kaurapuuron ja juhlavan riisipuuron yhdistelmäksi, mutta väliin mahtuu monenlaista. Urheilulliseen makuun joulupuuron paikan voisi ottaa vaikka ruispuuro, josta löytyy ruista ranteeseen ja pohkeeseen koko kulhollinen. Lapsenmieliselle joulunviettäjälle makua tarjoaisivat kätevästi myös vispipuuro ja suklaapuuro. Mutta ovatko nämä jo suorastaan perinteiden rikkomisia? Eivät kai sentään – kyllä joulusta saa omannäköisen tehdä, vaikka manteli vispipuurossa vähän hassulta kuulostaakin! Inspiraatiota saa ehdottomasti hakea jouluneuleiden hulvattomasta maailmasta, jossa lähes kaikki on sallittua. Eli pöljissäkin ideoissa voi olla toteuttamisen ideaa mukana. Ja nyt kun jouluneuleisiin päästiin, niin miksipä puuroa ei voisi myös koristella kuin latteanosta ikään. Kiisselillä, marjoilla, pähkinöillä ja muilla herkuilla annoksen pintaan toteutettu porokuvio olisi todellakin ässien ässä. Tehdäänkö siitä joulun 2018 iso trendi?


You may also like

Näytä kaikki
Example blog post
Example blog post
Example blog post