Urheilullista joulua

Joulu tarkoittaa tietenkin perheiden ja sukujen kokoontumisia, monesti rauhallisia illanviettoja ja vapaapäiviä, joille ei välttämättä sijoiteta mitään erityisiä tapahtumia. Miltä joulu sitten näyttää urheiluharrastajan tai penkkiurheilijan silmin? Onko rakas harrastus jätettävä telakalle pyhäpäivien ajaksi? Ei suinkaan! Kuten olemme tavanneet kertoa, tarjoaa joulu jokaiselle jotain, ja joulunvietosta voi hyvin tehdä omannäköisensä. Tässä kootut vinkit urheilun ystäville!

Tähän postaukseen olemme koonneet jännittävimmät urheilumaailman tapahtumat, jotka kaikesta huolimatta rakentuvat juuri joulun ympärille. Aloita siis valmistautuminen joko penkkiurheiluun tai suorituksiin – riippuen tietenkin siitä mikä on juuri sinun areenasi. Urheilu on parasta viihdettä, ja se saa olla sitä myös jouluna!

1. Sukkana sisään

Koripallon maailma ei hiljene joulutauolle, sillä maailman tunnetuin koripalloliiga, amerikkalainen NBA, on ottanut joulun omakseen. Liigassa perinteeksi ovat muodostuneet joulupäivän pelit, ja vuosia jatkunut traditio ei ole katkeamassa vähään aikaan. Otteluita riittää tavallisesti keskipäivästä pitkälle iltaan, joten pallo saa kyytiä koko joulupäivän ajan. Viime jouluna pelejä pelattiin jo 70. kerran joulupäivänä, ja tapahtumakokonaisuudesta on tullut maailmanlaajuinen televisiosuosikki. Koripallofaneille tämä on ”must see” -luokan juttu, ja syystä!

2. Täpötäydet jenkkifutiskatsomot

Myös amerikkalainen jalkapallo on hemmotellut fanejaan jouluisin. Viimeisen 46 vuoden aikana joulupäivän peleiksi on osunut peräti 19 ottelua, ja viime vuonna katsottavaa oli peräti kahden verran. Tämäkin ajoitus saattaa eurooppalaisesta näkökulmasta tuntua yllättävältä, mutta Yhdysvalloissa jenkkifutista on seurattu innolla myös jouluisin, mikä on tarjonnut NFL-liigalle upeaa näkyvyyttä. Kummastelua asia ei paikan päällä herätä, sillä pelit pelataan tiettyinä viikonpäivinä, eivätkä joulunpyhät muodosta poikkeusta. Katsomoihin ei tyhjiä paikkoja jää, niin suosittuja ovat jouluottelut. Kunnon jenkkitunnelmiin pelejä seuratessa pääsee tietenkin rumaan jouluneuleeseen sukeltamalla.

3. Jalkapallon pariin tapaninpäivänä

Euroopassa urheilu tapaa jäädä joulutauolle monissa lajeissa, ja itse asiassa niin tapahtuu myös jalkapallon kohdalla. Poikkeuksen tästä muodostavat kuitenkin britit. Englannin ja Skotlannin alueilla joulu on tarkoittanut jopa tiivistä pelitahtia, jonka käynnistyminen on tavannut ajoittua sopivasti tapaninpäivälle. Pelejä on pelattu myös uuden vuoden aattona, joten odotettavaa riittää välipäivillekin. Jalkapallolla on jouluun liittyen myös hieno historiallinen perinne, sillä ensimmäisen maailmansodan kerrotaan tauonneen aikoinaan jouluna jalkapallopelin merkeissä.

4. Maratonin arvoinen joulu

Juoksun ystäville joulukuu voi levon sijaan tarkoittaa myös lenkkareiden pukemista, sillä maailmalla juostaan useita joulumaratoneja. Ajankohdat tapahtumissa vaihtelevat, ja ensimmäisiä joulumaratoneja juostaan jo kuun alussa. Toiset sijoittuvat kätevästi välipäiville, jolloin tarvittavaa tankkausta on helppo suorittaa joulun herkkujen ääressä. Suomessa jouluinen maraton on järjestetty esimerkiksi Nokialla aatonaattona, ja hyvä osallistujamäärä silloinkin on kerätty. Lyhyempiäkin juoksumatkoja tarjotaan yleensä maratonien yhteydessä.  Oma lukunsa on maratonin suorittaminen pukinpuvussa. Siitä on maailmalta useita esimerkkejä, eikä vuodenajallakaan aina ole väliä. Jouluisiin urheilutunnelmiin voit siis hypätä vaikka keskellä kesää nutussa juosten. Muistathan juoda riittävästi, mikäli teet näin, sillä pukinpuku ei ole tunnettu hengittävyydestään. Joulun tärkeimpänä ukkona esiintyminen on hikistä hommaa!

joulujuoksu

5. Pyöräilyhaasteet kutsuvat

Pyöräilyn harrastajatkaan eivät pääse polkemaan paikoillaan, sillä jo vuosien ajan Rapha Festive 500 -haaste on yllyttänyt pyöräharrastajia satulaan. Tarkoituksena haasteessa on suorittaa yhteensä 500 kilometrin verran matkoja jouluaaton ja uuden vuoden aaton välillä. Suoritus on todennettu verkossa. Idea itsessään on suorastaan hullu, mutta faneja sillä on kuin pipoa. Maailmanlaajuisesti innokkaita haasteeseen tarttujia on löytynyt kymmeniä tuhansia. Siitä, mitä mieltä pyöräilyyn näin tiukasti hurahtaneiden harrasteurheilijoiden puolisot ja perheet haasteesta ovat, voidaan vain arvailla. Muista siis tehdä osasi joulurauhan saavuttamiseen ja kertoa ideasta hyvissä ajoin, mikäli aiot itse keikkua pyörän päällä välipäivät. 500 kilometrin polkeminen huomaamatta ja salaa ei todennäköisesti onnistu, vaikka olisit itse joulupukki. Suomen oloissa syytä on huomioida myös talvinen sää, mikä todennäköisimmin tarkoittaa esimerkiksi nastarenkaiden hankkimista.

6. Puntti nousee juhlakaudellakin

Kuntosaliharrastajille joulun aika tarkoittaa kyllä usein ansaittua taukoa, mutta nykyisin kuntosaleja on auki ympäri vuoden ja ympäri vuorokauden. Mikäli veri vetää salille, ei vuodenaika sitä välttämättä estä. Jouluna punttisaleilla on varmasti tilaa nostella painoja suurieleisemminkin, joten ideassa piilee suuri mahdollisuus, mikäli et suuremmin treeniseurasta välitä. Välipäiville toki löytyy jo ryhmäliikuntatuntejakin, eli kunnossa on joka tapauksessa mahdollista pysyä kinkunsulattelusta huolimatta. Joulukuussa treenaaminen tarjoaa myös hyvän varaslähdön tulevan vuoden treeneihin, ja silloin välttää tammikuussa salit täyttävät ruuhkat.


You may also like

Näytä kaikki
Example blog post
Example blog post
Example blog post