Viisi vinkkiä joulustressin selättämiseen

Joulustressi on viheliäinen ilmiö, josta puhuminen pysyy pinnalla vuosi toisensa jälkeen. Syystäkin, sillä joulun tarkoitus on olla kaikkea muuta kuin paineita, töitä ja aikatauluja ihmisen niskoille keräävää kiirehtimistä. Vaikka joulustressin välttämiseen ei ole yhtä yksittäistä niksiä vielä keksitty, voi tärkeisiin vaaranpaikkoihin huomiota kiinnittämällä selvitä paljosta. Tässä on viiden vinkin tarkistuslista, jolla on mahdollisuus päästä pitkälle. Ota siis rennosti ja keskity olennaiseen näiden avulla: ystäviä, täysiä vatsoja ja kiireetöntä joulunviettoa!

1. Keskity sinulle tärkeisiin ihmisiin

Elämä on valintoja: monessa paikassa ei voi olla samaan aikaan, ja aikatauluissa pitää muutenkin olla jokin roti. Älä siis ota paineita velvollisuudesta tehtävien kyläilyjen muodossa, vaan varaa rohkeasti aikasi juuri sinulle tärkeimpiin ihmisiin, joiden kanssa aika lentää kuin siivillä. Joulun tarkoitus ei ole tuottaa stressiä vaan päästä irti rutiineista ja viettää vapaa-aikaa parhaimmillaan. Oli kyse sitten perheestä tai kaveriporukasta, kerää ne rakkaimmat ympärillesi ja nauti heidän seurastaan.

redwine

2. Varaa eväitä joulun valmisteluun

Kaikkien aikojen niksi jouluvalmisteluja ajatellen on pitää valmiudessa pientä hätävaraa eväitä, joiden pariin sännätä, kun tilanne eskaloituu. Kun valmistelutyö käy kuumimmillaan, menee oikean elämän aikataulu helposti niin hektiseksi, että syöminen unohtuu kokonaan. Kun nälkäkiukku sitten iskee, on soppa valmis ja päivä pilalla. Tämän vuoksi hienostuneimpienkin joulunviettäjien voi olla hyvä höllätä sen verran, että hankkii jääkaapin tai pakastimen perälle vaikkapa sitten paketin nakkeja tai muutaman pakastepizzan. Pieni varikkopysähdys keittiössä – ja taas jaksaa! Älä unohda, että syödä pitää myös kesken valmistelujen, ei pelkästään aattoiltana. Juhlatunnelma ei tästä kärsi.

3. Testaa kokkaustaitosi ajoissa

Joulun valmistelu tarkoittaa monenlaisia ruoanlaittoprojekteja, ja suuressa osassa kyse on ruokalajeista, joita ei muulloin tehdä. Tästä huolimatta tai paremminkin juuri tämän vuoksi on syytä olla ajoissa liikenteessä ja miettiä jouluruokia jo etukäteen. Jotta kaikki sujuisi joulun alla tuttujen nuottien mukaan, voi jouluruokia hyvin kokeilla kuukausia aikaisemmin. Kun reseptien kiemurat sitten ovat valmiina korvan takana, ei ole laisinkaan häpeä turvautua varmoihin valintoihin joulun alla. Näin myös ruokavalmisteluissa tunnelma on tuttu, turvallinen ja kotoisa – sen sijaan, että kokki olisi kujalla kuin Kolumbus tutkimusretkillään.

4. Shoppaile lahjaostokset verkossa

Joululahjaostoksille viime tipassa lähteminen on pahimmillaan silkkaa painajaista. Sitä se oli jo kultaisella ysärillä, kuten ehkä muistat ajattomasta klassikkoelokuvasta Isäni on Turbomies. Mutta eipä olisi Arnold Schwarzeneggerin esittämä isukki joutunut pulaan ensinnäkään, jos ostosten tekeminen verkossa olisi tuolloin ollut yhtä kätevää kuin tänä päivänä. Verkkokauppojen valikoimalla lahjaostoksia on helppo täydentää vielä lähes viime hetkiin saakka, eikä kotoaan tarvitse poistua. Toki edelleen on valttia shoppailla ajoissa, ja edullisimmat lahjat saakin nettikauppoja haukan lailla pitkin vuotta haravoiden. Sama pätee moniin muihinkin joulun tykötarpeisiin, vaikka joulukuusta ei vielä kotiovelle taidakaan verkosta saada.

5. Sukella jouluneuleeseen

Jos mikään muu ei auta, jouluneule hätiin! Joskus huolehtimisesta ja murehtimisesta rentoutumiseen siirtyminen vain vaatii täydellisen roolin vaihdon, ja mukavan pehmeä reilu jouluinen pusero on tähän oikea valinta. Vastaavastihan urheilemaan lähtiessäkin urheiluasenne tulee urheiluvaatteista, ja töissä ryhdin takaavat toisinaan tietyt työvaatteet. Ei siis ole myytti, että rennon mielen voi saavuttaa rennolla pukeutumisella. Ruma jouluneule kaikessa mauttomuudessaan ja hilpeydessään avaa stressisolmun, jos sen vain jokin voi tehdä. Sellaisen hankkiminenhan on suorastaan sijoitus omaan hyvinvointiin, jos asiaa tältä kantilta arvioi. Joskus on hyvä päästää irti tyylisäännöistä ja suunnitelmista hetkeksi – ja antaa itselleen lupa nauttia. Se on paras joululahjasi sinulta itseltäsi!

You may also like

Näytä kaikki
Example blog post
Example blog post
Example blog post