Vinkkejä tuhdin joulun taltuttamiseen

Jouluna syödään, sehän on selvä. Jos pöytä notkuu ja herkkuja on joka tapauksessa tarjolla kaikkien makuun, tarkoittaa jo kaiken maistaminenkin melkoisen täyttä vatsaa. Jos tämän lisäksi vielä santsaa suosikkimakujaan, tuntuu se varmasti. Eikä vielä ole päästy edes yön pikkutunneille saakka. Jouluna saa nimittäin aterioida ympäri vuorokauden, kuten perinne tietää kertoa.

Me emme tietenkään tuomitse, ja miten voisimmekaan: onhan joulupukkikin ollut hyvin näkyvästi ruoka-aikaan kotona. Eivätkä meidänkään suumme tuohesta ole. Paras vinkkihän jouluähkyn välttämiseen on olla nauttimatta liikaa antimia, mutta kun vahinko on tapahtunut, on pakko siirtyä B-suunnitelmien ääreen. Keräsimme yhden jos toisenkin kikan, joilla pinkeäksi syödystä olotilasta selvitään kunnialla.

ham

1. Lepo auttaa vatsaakin

Mikään urheilusuoritus tuskin on kinkunmaistajaisten jälkeen ensimmäisenä kenenkään mielessä, mutta sanotaan nyt sanomaton totuus vielä kerran tässäkin: hölkälle ei ainakaan ole asiaa. Sen sijaan terveellinen valinta on antaa kehon levätä ja masun tehdä tehtävänsä. Herkkuja voikin sulatella vaikka jouluisten elokuvien ääressä, jos nukkumaanmeno ei ole ajankohtaista. Esimerkiksi täysi Yksin kotona -maraton, uudemmat osat mukaan lukien, ehtii varmasti tehdä ihmeitä ruuansulatukselle. Varoituksen sana: kaikki naposteltavat pikkusuolaiset on valitettavasti pakko jättää pois sohvan läheisyydestä, tai lopputulos voi olla yhtä tukala kuin lähtötilanne.

2. Tyynyn lämpöön pehmeään

Levon vaikutusta voi edelleen tehostaa lämpötyynyn avulla. Lämpötyyny auttaa hyvinkin tehokkaasti myös turvotuksen tuskiin. Esimerkiksi erilaisia jyviä sisältävät lämpötyynyt ovat olleet melkoinen hitti viime vuosina, eikä olekaan sattumaa, että niitä on paljastunut myös lahjapakettien kääreistä. Mikäli sinulla tai kinkkua intohimoisesti rakastavalla ystävälläsi ei sellaista vielä ole, kannattaa toiveet mainita ja lahjasuunnitelmat lyödä lukkoon. Kyseessä on nimittäin lahja, jolle voi olla käyttöä nopeammin kuin arvaatkaan. Parasta jyvätyynyissä on se, että ne ovat myös itse askarreltavissa! Jyvätyynyjen kanssa on kuitenkin syytä olla tarkkana, jotta jyvät eivät kuumene liikaa.

3. Apua yrteistä

Vanha kansa tietää kertoa, että rosmariinilla on hoidettu monen muun vaivan lisäksi tavallista ähkyä. Rosmariinia kutsutaankin joskus yrttien ruusuksi – ja mikäli siitä löytyy apu turvotukseen, on nimitys epäilemättä ansaittu! Oli kyse sitten maan voimien jalostumisesta parantaviin tarkoituksiin tai luontaisista karminatiivisista vaikutuksista, ei helppoa keinoa kannata jättää kokeilematta. Mainittakoon, että rosmariini on muutenkin hyvä kyytipoika monenlaisten liharuokien pintaan.

4. Digestiivin paikka

Uusi keksintö eivät myöskään ole yrttiviinat, joita tavataan nauttia ruokailun päätteeksi. Juuri yrttien vuoksi digestiivien uskotaan parantavan sulattelua, mistä nimikin tulee. Digestiivien kohdalla ei ole tapana kursailla, vaan ne ovat väkevyydeltään aperitiiveja tuhdimpaa tavaraa. Sitä, mikä osuus alkoholilla on lopputulokseen, ei ole helppo arvioida, mutta tuskin rentouttavaa vaikutustakaan sopii väheksyä.

5. Hedelmäsuola helpottaa

Myös hedelmäsuolasta voi saada apua, varsinkin jos turvotuksen lisäksi närästää. Tieteellisesti selitettynä vaikutus perustuu happojen sitomiseen, mikä neutraloi vatsan olosuhteita. Näin pitkälle asiaa ei kuitenkaan aattoillan parhaimpina hetkinä tarvitse miettiä, vaan pieni poreileva hedelmäsuolanapsu saa mieluusti tehdä tehtävänsä, ja kohta on olo kevyempi. Vihoitteleva vatsa rauhoittuu nopeasti.

6. Pömppövatsa piiloon

Oma lukunsa pinkeän olotilan lisäksi on ehkäpä vähän kohonnut vatsakumpu. Mutta mitäs pienistä, se on vain tilapäistä, ja tapahtuneen voi helposti kätkeä muhkealla jouluneuleella! Räiskyvin kuvioin koristeltu jouluneule päällä ja muiden vinkkien pariin. Malliston neuleet ovatkin juuri sopivasti hieman rennosti istuvia, joten vaatteiden venymistä ei tarvitse pelätä.

Pois siis kiire ja kiristys, joulupöydässä on lupa seurustella kaikessa rauhassa ja sulatella kinkkua aina seuraavalle aterialle saakka!


You may also like

Näytä kaikki
Example blog post
Example blog post
Example blog post